El Piquet

L’acte més característic d’esta filà és el piquet del dia de Sant Blai, més conegut pel piquete, formació que desfila pels carrers del poble al compàs del pasdoble El Zuavo. Segons Julián Castelló, el primer any que es va desfilar al compàs d’este pasdoble va ser l’any 1903. Esta mateixa formació tanca la processó i obri el pas per a l’entrada del sant a la plaça de l’Ajuntament i a l’església parroquial.

Pel reglament de l’any 1887 sabem que les filaes cristianes que volien, acompanyades del capità major, anaven a les 2 de la vesprada a la casa on estava l’anterior guió del sant per a portar-lo a l’església. En el programa de l’any 1896, les filaes encarregades de portar el guió de la casa on estava a la parròquia eren els Granaders, l’Antiga Espanyola i el Terç de Suavos, però segurament este acte pertanyia a la filà de Granaders, ja que en el reglament del mateix any només figura esta filà i els capitans del bàndol cristià.

El primer any que es va desfilar amb el pasdoble El Zuavo va ser el mateix en què s’estrenava l’actual guió del sant, això vol dir que eixe any ja devien fer un recorregut similar als que comença la filà a les quatre o quatre i mitja de la vesprada del dia del Sant Patró.

Actualment, inicien la formació els veterans i el més veterà és el que du el banderí.

Des de la incorporació efectiva de les dones, estes anaven inicialment a continuació del primer grup de setze suavos i a continuació la resta d’hòmens. A partir de 2023 els blocs d’homes i dones alternen cada any la seua posició en el piquet després del bloc de veterans, anant un any les dones davant i els homes darrere i viceversa a l’any següent.

El capità i l’alferes se situen el primer davant del banderí i l’altre a l’altre costat. Tots els hòmens duen l’arcabús amb la bandereta roja i blanca de la filà i les dones una pica amb la mateixa bandereta.